marți, 20 octombrie 2009

Toamna Oradeana 2009


Toamna Oradeana este un festival de divertisment si cultura, organizat in fiecare an intre jumatatea lunii septembrie si 12 octombrie, ziua orasului. Prima editie a festivalului a fost in anul 1991.
Pe parcursul celor 3-4 saptamani au loc diverse manifestari culturale, artistice, sportive si de divertisment, in mai multe locatii: Cetatea Oradiei, Parcul Nicolae Balcescu, Piata Unirii, Teatrul de Stat, Arena Antonio Alexe, Casa de Cultura a Sindicatelor, Galeria de Arte Vizuale, etc.
Traditional, festivalul incepe cu "Alaiul Toamnei", o defilare tematica. Tot in prima zi a festivalului se tin teatre de strada, expozitii fotografice si concerte in aer liber.
Alte manifestari importante: Festivalul Berii, Festivalul Vinului, Targul Palincarilor, Expo Varadinum, diverse intreceri sportive dotate cu Cupa "Toamna Oradeana".
Ziua orasului, 12 octombrie, marcheaza ultima zi a festivalului. Aceasta zi are o dubla semnificatie istorica: redactarea Declaratiei de la Oradea din 1918, document ce proclama dreptul la independenta si autodeterminare a romanilor din Transilvania, si eliberarea oficiala a Oradiei de sub regimul hortyst in 1944, o data cu intrarea in oras a trupelor sovieto-romane. In aceasta zi are loc Defilarea cu Torte si se tin concerte de anvergura in aer liber.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu