marți, 30 martie 2010
Legenda Oualelor de Pasti
Ouale, în mitologie simboluri ale vietii si ale fertilitatii, sunt nelipsite pe masa de Paste. De-a lungul timpului au aparut tot felul de metode de a vopsi si ornamenta ouale cu ocazia acestei sarbatori. Aceste metode difera de la tara la tara. În Evul Mediu traditia cerea ca stapânii sa daruiasca slugilor oua cu ocazia Pastelui. În ceea ce priveste culorile oualelor, exista foarte multe posibilitati de a le vopsi, unele dintre ele având conotatii simbolice si religioase.
În Grecia obiceiul este ca ouale sa fie vopsite în rosu, pentru a aminti credinciosilor de sângele varsat de Isus Hristos pentru mântuirea tuturor oamenilor. Popoarele slave foloseau metode mai speciale, vopsind ouale în auriu si argintiu. O alta metoda folosita mai ales în Austria dar si în România este aceea de a vopsi ouale cu produse naturale, folosind coji de ceapa. Aceste oua se ornamenteaza prin aplicarea unor frunze pe coaja, înainte de a le fierbe în apa cu coji de ceapa. România se mândreste cu mestesugul încondeierii oualelor de Pasti, o tehnica foarte complxa si migaloasa care este cunoscuta în lume sub numele de Psanki. În Germania de Paste, în fiecare casa, exista un asa-zis "pom de Pasti" facut din crengute înflorite împodobite cu oua, iepurasi sau puisori de lemn sau plastic colorat.
miercuri, 3 martie 2010
LA EMISIUNEA DESCURCARETILOR
In imaginea acesta avem impresia ca sunt doi muncitori care lucreaza din greu la unitatea de la calculator.Aceste doua pesoane care se afla in imagine sunt foarte cunoscute ,au aparut si la TV la o emisiune .Aceasta emisune are la baza o tema inportanta pentru noi.Aceasta tema este:
Cum se curata unitatea centrala?
Aceste doua persoane a vrut sa dovedeasca in fata publicului ca se stiu descurca la curatarea unitati centrale.Zis si facut!Ei s-au descuracat de minune si au primit un premiu pentru munca lor.
Aceasta nu este adevarata...nu sunt doi muncitori ce sunt doar niste elevi harnici care vrea sa ajute la curatarea unitati centrale.
Cum se curata unitatea centrala?
Aceste doua persoane a vrut sa dovedeasca in fata publicului ca se stiu descurca la curatarea unitati centrale.Zis si facut!Ei s-au descuracat de minune si au primit un premiu pentru munca lor.
Aceasta nu este adevarata...nu sunt doi muncitori ce sunt doar niste elevi harnici care vrea sa ajute la curatarea unitati centrale.
luni, 1 martie 2010
Traditii de 1 Martie
Luna martie numita si martisor, este prima luna a primaverii, un simbol al reinvierii, al unui nou inceput, iar in traditia poporului roman se obisnuieste oferirea un martisor doamnelor si domnisoarelor din viata fiecaruia. Rosul este considerat culoarea primaverii, iar albul culoarea iernii. Se considera ca martisoarele sunt aducatoare de fericire si noroc.
Cu o vechime de peste 8000 ani, atestata prin descoperiri arheologice, sarbatoarea martisorului a cunoscut un bogat bagaj de obiceiuri cu originea in credintele si practicile agrare. Amintim cate ceva din aceste obiceiuri, cateva din ele pastrandu-se si astazi in unele sate:
Femeile purtau snururi la inceputuri confectionate din fire de canepa, lana sau mai tarziu bumbac. De ele atarnau pietricele de rau vopsite in al alb sau rosu, monede de aur, argint sau muguri, flori.
Martisorul era prins la copii la gat, la mana, la picior.
Martisorul se purta pana la sfarsitul lunii martie cand el era atarnat intr-un pom inflorit, in crengile visinilor, ciresilor etc. pe cornul sau macesul inflorit ca sa se faca poame multe. Credinta era ca martisorul va fi ridicat spre soare de catre randunele, aducand noroc celui ce l-a pus in pom. Apoi monedele erau folosite pentru a cumpara cas si vin rosu pentru ca toata vara fetele sa aiba fata alba si bucuroasa. Cu alb si rosu se impodobeau si primele oi care intrau in stana sau primul plug iesit la arat.
Astazi daruirea unui martisor unei personae de sex feminin este un prilej de bucurie.
Snurul este insotit de mici cadouri - obiecte decorative: flori, animalute sau reprezentativul ghiocel. De multe ori aceste obiecte transmit un mesaj, sau urmaresc sa dea gestului o anumita semnificatie.Sursa
Abonați-vă la:
Postări (Atom)