marți, 30 martie 2010

miercuri, 3 martie 2010

LA EMISIUNEA DESCURCARETILOR

In imaginea acesta avem impresia ca sunt doi muncitori care lucreaza din greu la unitatea de la calculator.Aceste doua pesoane care se afla in imagine sunt foarte cunoscute ,au aparut si la TV la o emisiune .Aceasta emisune are la baza o tema inportanta pentru noi.Aceasta tema este:
Cum se curata unitatea centrala?
Aceste doua persoane a vrut sa dovedeasca in fata publicului ca se stiu descurca la curatarea unitati centrale.Zis si facut!Ei s-au descuracat de minune si au primit un premiu pentru munca lor.

Aceasta nu este adevarata...nu sunt doi muncitori ce sunt doar niste elevi harnici care vrea sa ajute la curatarea unitati centrale.

luni, 1 martie 2010

Traditii de 1 Martie


Luna martie numita si martisor, este prima luna a primaverii, un simbol al reinvierii, al unui nou inceput, iar in traditia poporului roman se obisnuieste oferirea un martisor doamnelor si domnisoarelor din viata fiecaruia. Rosul este considerat culoarea primaverii, iar albul culoarea iernii. Se considera ca martisoarele sunt aducatoare de fericire si noroc.

Cu o vechime de peste 8000 ani, atestata prin descoperiri arheologice, sarbatoarea martisorului a cunoscut un bogat bagaj de obiceiuri cu originea in credintele si practicile agrare. Amintim cate ceva din aceste obiceiuri, cateva din ele pastrandu-se si astazi in unele sate:
Femeile purtau snururi la inceputuri confectionate din fire de canepa, lana sau mai tarziu bumbac. De ele atarnau pietricele de rau vopsite in al alb sau rosu, monede de aur, argint sau muguri, flori.
Martisorul
era prins la copii la gat, la mana, la picior.

Martisorul se purta pana la sfarsitul lunii martie cand el era atarnat intr-un pom inflorit, in crengile visinilor, ciresilor etc. pe cornul sau macesul inflorit ca sa se faca poame multe. Credinta era ca martisorul va fi ridicat spre soare de catre randunele, aducand noroc celui ce l-a pus in pom. Apoi monedele erau folosite pentru a cumpara cas si vin rosu pentru ca toata vara fetele sa aiba fata alba si bucuroasa. Cu alb si rosu se impodobeau si primele oi care intrau in stana sau primul plug iesit la arat.

Astazi daruirea unui martisor unei personae de sex feminin este un prilej de bucurie.

Snurul este insotit de mici cadouri - obiecte decorative: flori, animalute sau reprezentativul ghiocel. De multe ori aceste obiecte transmit un mesaj, sau urmaresc sa dea gestului o anumita semnificatie.Sursa